Een palmboom als exotische toevoeging

Dingen die ongetwijfeld gepaard gaan met palmbomen zijn zon, kokosnoot,  exotische landen en verre vakanties. De palmboom roept bij iedereen warme gevoelens op. Het zijn zeer unieke bomen met smalle stammen. Die stammen zijn vaak laagjes in plaats een gladde schors. De bladen van een palmboom worden ook wel waaierbladeren genoemd. Daarnaast kan een palmboom ook verenachtige bladeren hebben. Dit verschilt per palmboom, er zijn veel opties mogelijk. Er zijn veel verschillende soorten palmbomen, namelijk wel zo’n 4000 soorten. Dit aantal is zelfs nog groeiend, dus het zullen er in de toekomst nog veel meer zijn.

Waar komt de palmboom voor?

Palmbomen komen zowel in de hele wereld voor. Het enige klimaat waar de palmboom niet kan overleven, is in een ijsgebied. De temperatuur is daarvoor te koud voor de palmboom. Het meest gunstige klimaat voor de boom is een tropenklimaat. Hoe warmer het klimaat, hoe gunstiger voor de palmboom. Het is daarbij in elk geval van belang dat de palmboom groeit in een klimaat tussen de vijf en twintig graden celsius. Palmbomen functioeren daarnaast ook goed in een gebied waar de grond nat is, in woestijnoases of waar er kleibodems zijn. Dit hangt af van de soort palmboom. Elke palmboom heeft iets anders nodig.

Hoe is de palmboom ontstaan?

De palmboom bestaat al zo’n 80 miljoen jaar. Dit is gebleken uit verscheidene fossiele opgravingen. Veel soorten die 80 miljoen jaar leefden, zijn nu uitgestorven. De palmbomen die we nu nog kennen, bestaan al zo’n 60 miljoen jaar, dat is natuurlijk nog steeds ontzettend oud. Bijzonder om op te merken is dat archeologen door middel van die opgravingen ongeveer konden vaststellen welke klimaten er waren rond die tijd. Palmbomen kunnen niet leven in hele koude omstandigheden. Als er restanten van palmbomen werden opgegraven in een bepaald tijdperk, dan kon men vaststellen dat er geen toen geen koud klimaat heeft bestaan.