E-bikes versus gewone fietsen

Wat zijn nu precies de voordelen van e-bikes ten opzichte van gewone fietsen? Sommigen denken dat het je lichaamsbeweging niet ten goede komt, omdat je bijna niets meer hoeft te doen om vooruit te komen. Anderen zijn juist van mening dat mensen er juist vaker de fiets door gaan pakken omdat afstanden die eerst alleen met de auto of de trein haalbaar waren nu ineens op de fiets mogelijk zijn. De mate van trapondersteuning kun je zelf instellen. Moet je je energie kwijt, dan zet je deze op de laagste stand. Vind je een keer dat je echt eens hard moet sporten, fiets dan eens met een lege accu: dát is hard werken..

Verschillende soorten batterijen

De batterij of accu bepaalt voor een groot deel al de prijs van de elektrische fiets. Al met al zijn ze een stuk beter geworden dan de exemplaren die in de eerste e-bikes zaten maar nog steeds zijn er verschillen. Een NiMH-accu ontlaadt zich bij langer stilststaan sneller dan een LiPO- of een Li-lon-batterij en is tevens een stuk forser. Desondanks zorgt deze ervoor dat je ook met een kleiner budget een e-bike kunt aanschaffen.

 

De plek waar de motor zich bevindt

Een e-bike is over het algemeen iets goedkoper als de motor voorin zit, maar vanuit deze positie werkt deze minder efficiënt dan wanneer deze in het midden of aan de achterkant van de fiets is gemonteerd. De beste keuze, ook balanstechnisch gezien, is een middenmotor, maar daar betaal je wel iets meer voor.